...ένα τοπίο δεν είναι ,όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί,κάποιο απλώς σύνολο γης,φυτών και υδάτων.
Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη.
Ελύτης "Τα δημόσια και τα ιδιωτικά" σελ.8

Απο το βιβλίο του δασκάλου-σχολικού συμβούλου : Αλεξίου Γ.Ο ναός του Προφήτη Ηλία (έτ. 1836)
Στο Ασπρονέρι Άργους Ορεστικού.

Γράφει ο Γιώργος Αλεξίου
Εισαγωγικά
Το χωριό Ασπρονέρι Καστοριάς. Μερική άποψή του.Το χωριό Ασπρονέρι Καστοριάς είναι ένας μικρός και γραφικός οικισμός που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ορεστίδας. Απέχει απ’ το Άργος Ορεστικό γύρω στα 6 χιλιόμετρα κι έχει στις ημέρες μας περίπου 20 μόνιμους κατοίκους. Το εν λόγω χωριό είναι γνωστό σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για τις πολύτιμες ιαματικές πηγές που έχει, οι οποίες όμως παραμένουν δυστυχώς έως τώρα ανεκμετάλλευτες.
Ο οικισμός του Ασπρονερίου ιδρύθηκε περί το έτος 1830 από Έλληνες αγρότες της Βορείου Ηπείρου (περιοχής Σκραπάρ) και κτηνοτρόφους των Γραμμοχωρίων (Γλυκονερίου κ. ά.). Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τότε τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν στην υπόψη οχυρή τοποθεσία, για να γλυτώσουν απ’ τις φοβερές επιδρομές των Τουρκαλβανών γειτόνων τους.
Λίγα χρόνια μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην αναφερόμενη θέση, οι ιδρυτές του Ασπρονερίου έκτισαν (έτος 1836) μία μικρή εκκλησία και την αφιέρωσαν στον προστάτη τους Προφήτη Ηλία (Πίν. 2). Η εκκλησία αυτή, που σώζεται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσης σύντομης μελέτης.1)
Ο Ναός του Προφήτη Ηλία Ασπρονερίου (έτους 1836).
Ο μικρός ναός του Προφήτη Ηλία Ασπρονερίου.Ο εξεταζόμενος ναός του Προφήτη Ηλία είναι μία μικρή, πετρόκτιστη, ξυλόστεγη και μονόχωρη βασιλική, μερικώς τοιχογραφημένη, που οικοδομήθηκε το έτος 1836 και που έχει μήκος 8 μ., πλάτος 6μ. και ύψος 2,5 μ., περίπου. Στο εσωτερικό του διαθέτει ένα απλό, δίθυρο, τριζωνικό και χρωματισμένο τέμπλο, που κοσμείται με ωραίες φορητές εικόνες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν το έτος 1838, από έναν καταξιωμένο και παραγωγικό ζωγράφο της περιοχής Καστοριάς, τον Αργύρη Μιχάλη. Το τέμπλο αυτό παρουσιάζεται αμέσως παρακάτω.
Το ωραίο τέμπλο του Προφήτη Ηλία στο Ασπρονέρι Δήμου Ορεστίδας.Το τέμπλο του Προφήτη Ηλία Ασπρονερίου, εξεταζόμενο ως μία αρμονική και λειτουργική ενότητα ιερών εικόνων και διακοσμητικών παραστάσεων, αποτελεί ένα λιτό, ωραίο κι ενδιαφέρον έργο εκκλησιαστικής τέχνης του έτους 1838. Ο δημιουργός του ονομαζόταν Αργύρης (γιος του) Μιχάλη, καταγόταν απ’ το χωριό Τσούκα Νεστορίου και ήταν ένας αξιόλογος λαϊκός αγιογράφος, που εργάστηκε στην περιφέρεια του Νομού Καστοριάς κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Σημαντικά έργα του σώζονται σε αρκετούς ναούς της περιοχής. Αναφέρονται ενδεικτικά οι ναοί, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάτω Νεστορίου, Αγίου Αθανασίου Καστοριάς, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Λακκώματα (1827), Αγίας Παρασκευής Ποριάς (1835), και βεβαίως του Προφήτη Ηλία Ασπρονερίου.